6 Tips om je Platenspeler en LP's onderhouden: Do's and Don'ts

6 Tips om je Platenspeler en LP's onderhouden: Do's en Don'ts

Het bezitten van een platenspeler is een geweldige manier om te genieten van de rijke, warme klanken van vinyl. Een goed onderhouden platenspeler zorgt niet alleen voor een betere geluidskwaliteit, maar verlengt ook de levensduur van je kostbare vinylcollectie. Wij geven hieronder 6 do's en don'ts om jouw platenspeler en lp's in topconditie te houden.

1. De naald reinigen

De naald is een van de meest delicate en cruciale onderdelen van je platenspeler. Het is het punt van contact met je vinylplaten en speelt een grote rol in de geluidskwaliteit. Een vuile of beschadigde naald kan niet alleen de geluidskwaliteit verminderen, maar ook je kostbare vinylcollectie beschadigen.


Do: Gebruik een speciale naaldborstel

Gebruik een speciale naaldreiniger of een zachte borstel om de naald voorzichtig schoon te maken. Beweeg altijd van achter naar voren, parallel aan de naald. Gebruik een zachte, pluisvrije doek om eventuele resterende vloeistof te verwijderen.

Don't: Schoonmaken met ruwe materialen

Vermijd het gebruik van wattenstaafjes of ruwe materialen, aangezien deze de naald kunnen beschadigen. Raak de naald ook niet aan met je vingers. De naalden zijn zeer dun en kunnen snel beschadigd raken. 

2. Plateau reinigen

Een schoon plateau is niet alleen essentieel voor een kraakhelder geluid, maar voorkomt ook dat je platen vroegtijdig slijten. Zorg dus dat je het plateau regelmatig schoonmaakt.

Do: Gebruik een zachte, pluisvrije doek 

Begin met een zachte, pluisvrije doek om stof en vuil voorzichtig van het plateau te verwijderen. Voor een diepere reiniging kun je speciale reinigingsvloeistof gebruiken die ontworpen is voor platenspelers. Deze vloeistoffen zijn samengesteld om effectief vuil te verwijderen zonder de delicate oppervlakken te beschadigen. Breng een kleine hoeveelheid vloeistof aan op de doek, niet direct op het plateau, en veeg zachtjes in een cirkelvormige beweging over het oppervlak. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele opbouw van oud stof of vet, zonder risico op schade.

Don't: Schurende reinigingsmiddelen gebruiken

Het is belangrijk om geen schurende reinigingsmiddelen of ruwe doeken te gebruiken tijdens het reinigingsproces. Schurende materialen kunnen krassen en groeven veroorzaken op het oppervlak van het plateau. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op het uiterlijk van je platenspeler, maar kan ook leiden tot ongelijke oppervlakken.

3. Aandrijfriem controleren

Een versleten of beschadigde aandrijfriem kan leiden tot onnauwkeurige rotatiesnelheden, wat de geluidskwaliteit negatief beïnvloedt. Het kan ook leiden tot verdere schade aan andere onderdelen van de platenspeler. Controleer daarom regelmatig, als dat mogelijk is, je aandrijfriem.

Do: Regelmatig aandrijfriem controleren

Controleer de aandrijfriem regelmatig op slijtage en vervang deze indien nodig.

  1. Controleer of de riem uitgerekt, gescheurd of versleten is.
  2. Luister naar de muziek. Als de snelheid varieert of als je een fluctuatie in de toonhoogte opmerkt, kan dit duiden op een probleem met de aandrijfriem.
  3. Trek voorzichtig aan de riem. Als deze te gemakkelijk uitrekt, is het tijd voor een nieuwe.

Don't: Te hard trekken aan de aandrijfriem 

Trek niet te hard aan de aandrijfriem. Te hard trekken aan de aandrijfriem kan deze uitrekken, waardoor de spanning verloren gaat. Dit kan leiden tot ongelijke snelheden en zelfs tot een kapotte riem.

4. Stof en vuil verwijderen

Do: Gebruik een antistatische borstel/doekje

Gebruik een antistatische borstel/doekje of perslucht om stof en vuil van de platenspeler te verwijderen.

Een antistatische borstel/doekje is speciaal ontworpen om stof en vuil effectief te verwijderen zonder statische elektriciteit te genereren. Dit is belangrijk omdat statische elektriciteit stof kan aantrekken, wat leidt tot een vicieuze cirkel van ophoping.

Don't: Gebruiken stofzuiger

Gebruik geen stofzuiger. De zuigkracht van een stofzuiger is vaak te sterk voor de delicate onderdelen van een platenspeler. Het kan kleine onderdelen zoals schroeven of zelfs de naald opzuigen of beschadigen.

Bekijk de nieuwste cleaningkits van Lenco

Naar de Lenco TTA-6in1➜

Naar de Lenco TTA-12in1➜


5. Vergeet je vinylplaten niet

Door je vinylplaten goed te onderhouden, zorg je niet alleen voor een betere geluidskwaliteit, maar verleng je ook de levensduur van zowel de platen als de naald van je platenspeler. Het is een win-win situatie die elke vinyl-liefhebber zou moeten nastreven.

  1. Bewaar je vinylplaten altijd in hun hoes om stofophoping te voorkomen.
  2. Gebruik een antistatische borstel om je platen voor en na het afspelen schoon te maken.
  3. Overweeg het gebruik van speciale reinigingsvloeistof voor een optimale geluidskwaliteit. 

6. Ook het opbergen van je vinylcollectie is belangrijk

Do's: Verticaal opbergen & gebruik beschermhoezen

Het opbergen van je vinylcollectie is een kunst op zich. Zorg ervoor dat je platen altijd verticaal staan om kromtrekken te voorkomen en gebruik kwalitatieve beschermhoezen voor extra bescherming. De opslagruimte is ook cruciaal: een stabiele temperatuur en lage vochtigheid zijn ideaal. Houd alles schoon en stofvrij, en zorg voor stevige planken of kasten die het gewicht aankunnen.

Don'ts: Horizontaal opstapelen en direct zonlicht

Maar er zijn ook dingen die je absoluut moet vermijden. Stapel je vinyl nooit horizontaal op en houd ze weg van direct zonlicht om schade te voorkomen. Vochtige ruimtes zijn een no-go, net als het te strak verpakken van je collectie.