De CD bestaat 45 jaar! Een revolutie in de audiowereld

De CD bestaat 45 jaar! Een revolutie in de audiowereld

Voordat er muziek apps, streamingsdiensten en smartphones bestonden was er de Compact Disc, om onder andere muziek en lesmateriaal, af te spelen in een CD-spelerDeze Nederlandse uitvinding werd in een korte tijd ongekend populair en zorgde voor een revolutie in de audiowereld. “The rest is history”.

16 miljoen CD's verkocht

Sinds dat muziek veelal online en digitaal geluisterd wordt en de CD iets meer naar de achtergrond geschoven is worden er minder CD’s gemaakt. Toch werd er afgelopen jaar o.a. in Nederland voor 16 miljoen aan CD’s verkocht.
De sound is nog steeds populair, diverse muziekartiesten brengen hun muziek uit op CD en het onderwijs biedt in diverse landen ook educatie op CD aan.

Deze opwaartse trend is eveneens merkbaar in de verkoop van CD-spelers en Discmans. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken aan een 'oldschool' benadering. Echter, met hedendaagse vormgevingen en soms zelfs voorzien van moderne combinaties en functionaliteiten, blijft de CD-speler een waardevolle toevoeging aan een audiocollectie.


De geschiedenis van de CD

De reis van de Compact Disc begon in de vroege jaren 70, toen een samenwerking tussen Philips en Sony tot de ontwikkeling van deze revolutionaire technologie leidde. Gelanceerd in 1982, was de CD oorspronkelijk ontworpen voor het opslaan en afspelen van muziek, waarbij de glanzende schijfjes een enorme verbetering boden in geluidskwaliteit vergeleken met de vinylplaten en cassettebandjes van die tijd. Het vermogen om meer dan een uur muziek op één schijfje te persen zonder in te leveren op kwaliteit was destijds ongekend.

Deze innovatie luidde een nieuw tijdperk in voor de muziekindustrie, waardoor albums en muziekstukken toegankelijker werden voor het grote publiek. Al snel breidde het gebruik van CD's zich uit naar andere gebieden, zoals dataopslag voor computers en als medium voor educatief materiaal, waarmee de CD zich vestigde als een veelzijdige en onmisbare technologie van de late 20e eeuw. De invloed van de CD op de verspreiding van muziek en informatie kan nauwelijks worden overschat, en hoewel de technologie nu door vele digitale formats is ingehaald, blijft haar erfenis voor altijd bewaard in de geschiedenis van de audio.

Hoe werkt een CD?

De werking van een CD berust op optische technologie waarbij digitale gegevens zijn gecodeerd in minuscule putjes op de oppervlakte van een glanzende schijf. Wanneer een CD in een CD-speler wordt geplaatst, schijnt een laserstraal op de schijf terwijl deze ronddraait. De reflectie van de laserstraal verandert wanneer deze over de putjes (de gecodeerde gegevens) en de vlakke delen tussen de putjes (de niet-gecodeerde gebieden) beweegt. Een optische sensor in de speler detecteert deze veranderingen in reflectie en zet ze om in elektrische signalen, die vervolgens worden versterkt en omgezet in hoorbaar geluid of andere vormen van data. Deze geavanceerde technologie maakte het mogelijk om een hoogwaardige geluidskwaliteit te bereiken die niet aangetast werd door fysieke slijtage van de schijf, een revolutionaire stap vooruit ten opzichte van de vroegere vinylplaten en cassettebandjes.

CD-spelers & Discmans van Lenco

Als je het beste van twee werelden wilt – de moderne gemakken omarmen zonder afstand te doen van je dierbare CD-verzameling – dan vind je bij Lenco precies wat je zoekt. Ons uitgebreide assortiment aan radio/CD-spelers biedt voor ieder wat wils, perfect voor wie de nostalgische waarde van CD's wil combineren met hedendaagse functionaliteit.