Dit moet je weten voordat je een platenspeler koopt!
Als je overweegt een platenspeler te kopen, is het belangrijk dat je weet hoe je jouw platenspeler correct gebruikt, want als je hem verkeerd gebruikt, kun je schade toebrengen aan jouw kostbare vinyl.
Het Instellen van je Platenspeler
Om te leren hoe je je platenspeler moet instellen, is het goed om de basisonderdelen te begrijpen.
De platter: dit is een onderdeel dat elke platenspeler gemeen heeft. Het houdt de vinylplaten vast en draait ze rond met een constante snelheid.
De platter kan gemaakt zijn van aluminium of een ander soort metaal (kan ook van plastic, acryl of zelfs hout zijn). Sommige fabrikanten bedekken de platen met een dikke laag vilt of plastic om statische elektriciteit of krassen te voorkomen, die de plaat kunnen beschadigen.
De toonarm: deze bevat twee belangrijke onderdelen die nodig zijn om een plaat af te spelen: de naald en de cartridge.
De naald is voorzien van een diamanten punt en loopt langs de groeven van de plaat, waardoor trillingen worden opgewekt die vervolgens worden doorgegeven aan de cartridge.
De cartridge bevat een magnetisch veld en zet de trillingen om in een elektrisch signaal. Dit elektrische signaal wordt vervolgens versterkt, zodat het naar de luidsprekers kan worden gestuurd voor output. Er zijn verschillende soorten cartridges:
Keramische Cartridge
De achterkant van de naald zit in een klein blokje keramisch materiaal. De voorkant van de stylus heeft een diamanten punt. Als de stylus met de diamanten punt de groeven van de plaat bespeelt, zorgt de heen-en-weerbeweging van de stylus ervoor dat het keramische element een elektrisch signaal produceert als reactie op de beweging van de stylus.
MMC (bewegende magneet en bewegende spoel)
Dit type werkt totaal anders dan het keramische element. In tegenstelling tot een keramische cartridge is het achterste uiteinde van de stylus in een magnetische cartridge niet ingesloten in een blok materiaal. In plaats daarvan is hij vrij beweegbaar. Terwijl de diamanten stylus heen en weer beweegt in de groef van de plaat, beweegt de achterkant van de stylus ook vrij. Bewegende magneetpatronen hebben een draagarm die de mechanische trillingen die door de groef van de plaat worden opgepikt, rechtstreeks naar de magneet van het patroon overbrengt. De geluidskwaliteit van MMC-systemen is veel beter dan die van keramische cartridges
Voorversterker
Als je op zoek bent naar je eerste platenspeler, is het meestal het beste om te beginnen met een platenspeler met een ingebouwde voorversterker. Lenco platenspelers worden geleverd met een ingebouwde voorversterker.
De voorversterker versterkt het zwakke signaal van een platenspeler tot hetzelfde niveau als andere geluidssignalen. De aankoop van een model met ingebouwde voorversterker maakt het veel gemakkelijker om uw speler op te stellen en gebruiksklaar te maken.
Luidsprekers
Als je een platenspeler gebruikt met ingebouwde luidsprekers, of met een luidspreker set, dan kan je meteen beginnen met het luisteren naar platen. Zo niet, dan heb je externe luidsprekers nodig.
Het installeren van externe luidsprekers is vrij eenvoudig als je een platenspeler met een ingebouwde voorversterker hebt. Het enige wat je hoeft te doen is de luidsprekers rechtstreeks op de platenspeler aan te sluiten met behulp van de rode en witte RCA-kabels. Vanaf de RCA-uitgangen moet je luidsprekers met interne versterking of een hifi-set aansluiten.
Sommige platenspelers zijn ook uitgerust met Bluetooth-connectiviteit, waarmee muziek van de platenspeler naar draadloze luidsprekers kan worden gestuurd. Of je kan muziek streamen vanaf een apparaat met Bluetooth en die afspelen via de ingebouwde luidsprekers van de platenspeler.
Bluetooth maakt het gebruik van extra draden en kabels overbodig, zodat jouw installatie er netjes uitziet. Het heeft ook een groter bereik dan een normale kabel. Om deze functie te gebruiken, verbind je gewoon een apparaat met jouw platenspeler via de Bluetooth-instelling en drukt je daarna op play. Het is heel eenvoudig in te stellen.
Bij sommige modellen is er ook de mogelijkheid om via een USB-kabel verbinding te maken met een computer. Dit is een gemakkelijke manier om digitale opnamen te maken van je vinyl, zodat je je muziek op elk draagbaar apparaat kunt beluisteren.
Vinyl Snelheid
Platen zijn ontworpen om te worden afgespeeld op een paar verschillende snelheden; 78, 45, en 33 1/3 RPM. De snelheden worden gemeten op basis van het aantal rotaties dat de plaat per minuut maakt. Dit wordt rotaties per minuut genoemd, ofwel RPM.
Meestal luister je waarschijnlijk naar langspeelplaten, die een doorsnede hebben van 12 inch. Deze platen zijn ontworpen om 33 1/3 te draaien, wat de standaardinstelling is voor de meeste draaitafels.
Als je een plaat van 12 inch wilt afspelen, hoef je je niet eens zorgen te maken over het aanpassen van de snelheid. Wil je echter een zeven inch plaat (single) draaien, dan moet je de snelheid op 45 RPM instellen. Er zijn enkele 12-inch platen die 45 RPM spelen (Maxi 45 RPM genoemd). 78-toerenplaten werden al in 1895 en tot 1955 geproduceerd, dus je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken over 78-toerenplaten, tenzij je heel oude platen bezit.
Een plaat Afspelen
Om een plaat af te spelen, begin je met de plaat op de draaitafel te leggen. Aangezien platen een A- en een B-kant hebben, moet je ervoor zorgen dat je de plaat op de juiste kant legt, afhankelijk van het nummer dat je wilt afspelen.
Naast de toonarm bevindt zich meestal een cue hendel. Je haalt de cue hendel omhoog om de arm omhoog te brengen. Nu kun je de arm naar de buitenste rand van de plaat bewegen. De voorversterker versterkt het zwakke signaal van een platenspeler tot hetzelfde niveau als andere geluidssignalen. De aankoop van een model met ingebouwde voorversterker maakt het veel gemakkelijker om uw speler op te stellen en gebruiksklaar te maken.
Tracks Overslaan
Als je een track op een plaat wilt overslaan, volgt je dezelfde procedure, alleen plaats je de arm boven het begin van de track die je wilt horen, en niet boven het begin van de plaat.
Op de meeste vinyl platen zitten dunne segmenten die er anders uitzien dan de rest van de vinyl plaat en cirkels vormen. Elk van deze cirkels is de stille ruimte tussen twee tracks.
De meeste beginners zijn in het begin bang om van spoor te veranderen, omdat het verkeerd doen kan resulteren in een bekraste plaat. Maar als je het rustig aan doet en vertrouwd raakt met de manier waarop jouw platenspeler werkt, moet het geen probleem zijn om van nummer naar nummer te springen.
Vinyl Schoonmaken
Veel mensen denken ten onrechte dat de sissende en krakende geluiden die ze horen wanneer ze een plaat afspelen normaal zijn. Deze geluiden wijzen in feite op een vuile plaat. Om deze geluiden te vermijden, moet je je vinyl regelmatig schoonmaken. Om dit te doen, kunt je een borstel gebruiken die speciaal voor grammofoonplaten is ontworpen. Deze borstels bestaan uit dunne koolstofvezels die het vuil en de resten uit de groeven van je vinyl halen.
Je kunt ook een speciale platenreinigingsvloeistof gebruiken in combinatie met de borstel om diep in de groeven te komen. Je zult onmiddellijk een verschil in geluidskwaliteit merken nadat je je platen hebt schoongemaakt. Het schoonmaken van de naald kan ook een impact hebben op de geluidskwaliteit. Een vuile naald kan uw platen vreselijk laten klinken. Er zijn tal van borstels en producten om uit te kiezen die speciaal zijn ontworpen om de naalden van je platenspeler schoon te maken. De naald hoeft niet zo vaak te worden schoongemaakt als het vinyl, maar als je je platen hebt schoongemaakt en je merkt nog steeds een dip in de geluidskwaliteit, dan is een vuile naald waarschijnlijk de schuldige.
Nu je weet hoe je een platenspeler moet gebruiken, op welke snelheid je hem moet instellen en hoe je een plaat afspeelt zonder er krassen op te maken, kun je beginnen aan je weg als vinyl liefhebber. Vergeet niet om de snelheid van de platenspeler aan te passen aan de grootte van de plaat die je afspeelt, raak het oppervlak van de plaat voorzichtig aan met de naald om krassen te voorkomen, en houd je vinyl altijd schoon voor ultieme geluidskwaliteit.
Veel plezier met je vinyl!