A

AUTO OFF

AUTOMATISCHE UITSCHAKELING
Energiebesparende functie. Het apparaat schakelt automatisch naar stand-by modus als er gedurende een langere periode geen beeldsignaal wordt ontvangen.

 

ACTIVE CONTRAST ENHANCEMENT
ACTIEVE CONTRASTVERSTERKING: Elektronica om het uiterlijk van donkere details in een afbeelding te verbeteren zonder verlies van de details in de afbeelding.

 

AUDIO (RCA) INPUT
Audio (RCA) INGANG: Ingang voor audiosignaal welke via een RCA-kabel wordt overgedragen. Voor een mono-signaal is één kabel nodig, voor stereo zijn twee kabels nodig.

 

AUDIO (RCA) OUTPUT
AUDIO (RCA) UITGANG: Uitgang voor audiosignaal welke via een RCA-kabel wordt overgedragen. Op deze manier kan het geluid van de Tv bijvoorbeeld via hifi-installatie worden afgespeeld.

 

AUTO FORMAT ADJUSTMENT
AUTOMATISCHE FORMAATAANPASSING: Automatische detectie van zwarte balken bij zogenaamde “letterbox” uitzendingen en instelling van de optimale zoommodus.

 

AUTO VOLUME ADJUSTMENT
AUTOMATISCHE VOLUME AANPASSING: Een systeem dat het volume van de TV altijd op hetzelfde niveau houdt. Dit systeem verlaagt bijvoorbeeld het volume van reclameblokken tot hetzelfde niveau als het eigenlijke TV programma.

 

B

BASS AMPLIFIER
BASVERSTERKER: De lage tonen (lage frequenties) kunnen afzonderlijk worden ingesteld. Als een afzonderlijke subwoofer wordt gebruikt, wordt het volume aangepast via de basversterker.

BLU-RAY

De Blu-ray disc is de opvolger van de DVD en biedt momenteel de beste beeldkwaliteit. Op Blu-ray discs worden films opgeslagen in Full HD (1080p), wat niet mogelijk is op een film-DVD. Voor de weergave van Blu-ray-schijven is een Blu-ray-speler nodig die DVD’s en CD’s kan afspelen.

 

BLUE SCREEN
BLAUW SCHERM: Een scherm dat blauw blijft  als er geen beeldsignaal wordt ontvangen

 

C

COAX OUTPUT
COAX UITGANG: Een digitale audio-uitgang die werkt met elektriciteit. Er is een digitale audio-uitgang vereist om een DVD-speler aan te sluiten op een digitaal surround-soundapparaat (digital sound device). Voorbeelden van apparaten met digitale invoer zijn versterkers en ontvangers met een digitale surround-processor. Deze apparaten hebben decoders voor Dolby Digital-, DTS- en MPEG2-geluid.

 

 

COAX AND OPTICAL DIGITAL AUDIO CONNECTIONS
COAX EN OPTISCHE DIGITALE AUDIOVERBINDINGEN: Creëert een digitale audioverbinding tussen een DVD-speler/recorder en een versterker of decoder. Audiosignalen worden verzonden zonder kwaliteitsverlies.

 

COMPONENT OUTPUT
COMPONENT UITGANG: Een component uitgang zorgt voor een hoge beeldkwaliteit. Houd er a.u.b. rekening mee dat alleen nieuwere TV’s zijn uitgerust met deze connector.

 

COMPOSITE

Standaard voor het aansluiten van beeldsignaal tussen video-apparaten, zoals DVD-spelers en TV’s. Voor een samengestelde verbinding wordt alle beeldinformatie via een enkele kabel verzonden. Scart en RCA zijn samengestelde connectors. Een samengestelde RCA-connector is meestal geel.

 

CHANNEL LIST
KANALEN LIJST: Toont met één druk op de knop een lijst met alle beschikbare kanalen.

 

CHROMA BUG CORRECTION
CHROMA BUG CORRECTIE: Voorkomt fouten in de kleurmodus, die kunnen optreden bij het decoderen van kleurinformatie.

 

COMMON INTERFACE (CI)
Slot voor kaarten om betaalde televisiekanalen te decoderen.

 

COMMON INTERFACE (CI)

Nieuwe versie van de Common Interface-module om een kaart in de TV te plaatsen. Met de betreffende module en de bijbehorende kaart (beide verkrijgbaar bij gespecialiseerde dealers) is het mogelijk om gecodeerde TV-kanalen te ontvangen zonder extra ontvanger.

 

COMPOSITE VIDEO
SAMENGESTELDE VIDEO

Standaard video signaal dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om beelden van een videorecorder naar de Tv te verzenden.


COMPONENT INPUT (YUV)
COMPONENT INGANG: Verzenden van beelden van hogere kwaliteit door het videosignaal te splitsen in de componenten Y (helderheid), U (rode minus helderheid) en V (blauwe minus helderheid). Indien opgegeven, kunnen volledige beeld- en HDTV-signalen worden verzonden.

 

CONTRAST RATIO
De verhouding tussen de helderste witte waarde en de donkerste zwartwaarde.

D

DIGITAL NOISE REDUCTION – DNR
DIGITALE GELUIDSREDUCTIE: Digitale technologie die de storende “sneeuw” filtert van inkomende signalen van slechte kwaliteit (antenne of veelgebruikte videobanden).

 

DIGITAL AUDIO OUTPUT
DIGITAL AUDIO UITGANG: Bij DVB kan het geluid ook via meerdere kanalen (bijvoorbeeld Dolby® Digital).

Via de digitale audio-uitgang wordt dit multi-kanaal geluid doorgestuurd naar bijvoorbeeld een externe surroundversterker.


DIGITAL COMB FILTER

Een duidelijke scheiding tussen kleur en zwart-wit signalen leidt tot een hoge randscherpte van de kleuren bij maximale resolutie.

 

DIGITAL TUNER (DVB-T TUNER), BUILT-IN
DIGITAL TUNER, INGEBOUWD

Een ingebouwde TV-ontvanger die de ontvangst van digitale uitzendingen (DVB-T) via een antenne mogelijk maakt.

 

DIVC®

Videocompressie software. Hoogwaardige video-opnamen kunnen worden gecomprimeerd tot zeer kleine bestanden.

 

DOLBY® DIGITAL/AC 3

Hoofdzakelijk multi-kanaal geluidsnorm wereldwijd gebruikt voor realistische geluidservaring. Afspelen via zes afzonderlijke geluidskanalen (rechtsvoor, midden, linksvoor, rechtsachter en linksachter, evenals een apart subwoofer kanaal voor basweergave).

 

3D SOUND
3D GELUID: Technologie ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf Sonic Emotion en toegepast in een groot aantal Lenco-producten. Dankzij deze technologie is een 3D-geluidservaring mogelijk in de gehele kamer, zonder “blinde vlekken”. Deze technologie is gebaseerd op zogenaamde wavefield-synthese, een ruimtelijke audio-renderingtechnologie om virtuele akoestische omgevingen te creëren.

 

DVB-C

Met DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable) worden digitale signalen verzonden. SD- en HD TV-signalen of digitale radioprogramma’s zijn mogelijk.

 

DVB-S

Met DVB-S (Digital Video Broadcasting -Satellite) kunnen digitale satellietprogramma’s in SD en HD worden ontvangen.

 

DVB-T

DVB-T staat voor “Digital Video Broadcasting System - Terrestrial” en is de open standaard voor het verzenden van digitale video via TV-torens. Verschillende televisieprogramma’s in digitale kwaliteit kunnen worden ontvangen via een kleine kamerantenne.  

 

 

DTS® (Digitaal Theater Systeem)

Een alternatief systeem voor het coderen van digitaal 6-kanaals surroundgeluid. Gebruikt in sommige bioscopen en voor sommige DVD’s en HD-DVD’s.

 

DVD-R/+R

DVD die eenmaal kan worden geschreven en niet kan worden gewist.

 

DVD-RW/+RW

DVD die tot 1,000 keer kan worden geschreven en herschreven.

 

E

ECO-DESIGN

Een eco-design TV vermindert energiegebruik.

 

F

Full HD

TV met Full HD (High-definition television of hogedefinitietelevisie) specificaties kunnen de volledige HD-resolutie van 1920 x 2080 pixels weergeven.

 

G

 

H

HDMI™

High Definition Multimedia Interface – HDMI – is een hoogwaardige digitale interface voor het afspelen van afbeeldingen en geluid. De hoge capaciteit maakt ook de overdracht van afbeeldingen met hoge resolutie mogelijk. Via een feedbackkanaal kunnen commando’s van een afstandsbediening voor verschillende apparaten worden gegeven.

 

HDTV

High Definition-televisie is kijken naar toekomstige digitale TV in hoge resolutie. De grote scherpte is kenmerkend, omdat het HD-signaal vijf keer zo veel pixels bevat dan het normale PAL-signaal.

 

HD READY

Kleurmerk van EICTA voor apparaten die voldoen aan bepaalde voorwaarden voor HDTV

 

HD+

Satelliet Operator SES-Astra gebruikt de standaard HD+ voor commerciële omroepen voor gecodeerde uitzendingen in HD-kwaliteit. Om de uitzendingen te ontvangen is een Tv met DVB-S, CI+ slot, HD+ CA module en HD+ smartcard nodig.

 

 

HD READY 1080P

Laatste keurmerk van EICTA. Display-apparaten zijn vereist die geschikt zijn voor Full HD (1920 x 1080 pixels).

 

I

 

J

JPEG Viewer

Maakt het mogelijk om foto’s in JPEG formaat te bekijken

 

K

 

L

LCD

LCD (Liquid Crystal Display) is een technologie om afbeeldingen weer te geven. Deze bestaat uit honderdduizenden pixels die elk afzonderlijk worden verzonden. Vloeibare kristallen regelen de lichtintensiteit van de pixels.

 

LED

LED staat voor Light Emitting Diode. LED’s blinken uit door hun kleine ontwerp en hoge lichtstroom bij een laag energieverbruik.

 

LED-BACKLIGHT
LED-ACHTERGRONDVERLICHTING: LED-achtergrondverlichting biedt een aanzienlijk hoger contrast. LED’s hebben bovendien een laag energieverbruik.

 

M

MP3 PLAYBACK
MP3 TERUGSPOELEN: Maakt het terugspoelen van MP3-bestanden mogelijk.

 

N

NTSC

NTSC is een analoge standaard voor kleuren-TV, met name in de VS en Japan.

 

O

 

P

PAGING

De teletekstpagina’s worden opgeslagen in een intern geheugen, zodat ze beschikbaar zijn zonder te hoeven wachten. Het getal geeft aan hoeveel pagina’s het geheugen bevat.

 

 

PAL PROGRESSIVE
PAL PROGRESSIEF: TV of projector die een volledig (progressief) beeld van de videobron (bijvoorbeeld DVD) beelduitvoer kan weergeven. Beelduitvoer was voorheen vooral mogelijk met materialen van het NTSC-formaat. Progressieve PAL biedt een groter aantal regels waarvan de afbeelding is samengesteld (540 vs. 480 voor NTSC) en dus een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit.

 

PC-MODE

Automatische, precieze beeldreproductie via de HDMI™ interface zonder verlies van beeldinformatie

 

PROGRAMM INFO
PROGRAMMA INFO: Informeert je over de huidige programmakeuzes nadat het kanaal is geselecteerd.

 

PROGRESSIVE SCAN

Een scan waarbij je vervelende horizontale beeldflikkering en zichtbare structuren van lijnen kan laten verdwijnen.

 

Q

QUAD FULL-HD PANEL

Een Quad Full-HD scherm heeft vier keer zoveel pixels dan een normaal Full-HD scherm: 2 keer zo veel regels en 2 keer zoveel kolommen (3840 x 2160 in plaats van de gebruikelijke 1920 x 1080).


QUICK GUIDE
Een handleiding met basisinformatie over een product.

R

RESOLUTION
RESOLUTIE: Aantal pixels dat beschikbaar is op het scherm. Het aantal pixels wordt per regel en het aantal regels aangegeven.

 

RCA-AUDIO

Analoge audio-aansluiting die normaal wordt gebruikt voor het verzenden van audiogegevens naar een Hi-Fi systeem of een computer.

 

REAL DIGITAL PICTURE
Voor beeldverwerking is geen analoog/digitaal en digitaal/analoog conversie nodig, wat kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit.

RGB

Video-invoer die computersignalen opneemt in rood, groen en blauw en zo storingen vermindert.

 

S

S-VHS (MINI DIN) INPUT
S-VHS (mini-DIN) ingang: Via de mini-DIN-connector worden S-video-signalen naar de TV verzonden.

 

SAT-ontvanger

Met dit apparaat worden radio- en TV-programma’s in SD- en HD-kwaliteit ontvangen via satelliet. In vergelijking met andere ontvangers (bijvoorbeeld DVB-T of kabel) is het bereik van kanalen aanzienlijk hoger.

 

SCART-ingang

Universele ingang voor geluid, video, S-video en RGB-signalen.

 

SLIM LED

Een weergavetechnologie, waarbij de achtergrondverlichting van een LCD-TV bestaat uit LED’s in de behuizing. Niet alleen het energieverbruik is lager, ook LCD-TV’s met LED’s hebben een bijzonder laag profiel.

 

SMARTCARD

Een smartcard is een chipkaart die nodig is om radio- en TV-uitzendingen te decoderen (meestal beschikbaar gesteld door de serviceprovider).

 

STILL IMAGE
STILSTAAND BEELD (FREEZE SCREEN): De huidige afbeelding kan met één druk op de knop worden “bevroren”.

 

SUBPAGE MEMORY
SUBPAGINA GEHEUGEN: Sommige teletekstpagina’s hebben meerdere subpagina’s die in een intern geheugen zijn opgeslagen en via een menu afzonderlijk kunnen worden geopend zonder te hoeven wachten.

 

SUBWOOFER OUTPUT
SUBWOOFER UITGANG: Uitgang (RCA) voor bassignalen. Hier kan een externe actieve subwoofer worden aangesloten om te basweergave te verbeteren.

T

TIMER (ON/OFF)
De TV is automatisch in- en uitgeschakeld via een door de gebruiker aangepaste instelling

TOP TELETEXT
Teletekstdecoder met groepeer- en indexfunctie om snel naar pagina’s gesorteerd op onderwerp te kijken.

 

U

USB VIDEO RECORDING
USB VIDEO OPNAME: Voor TV’s met een persoonlijke video-opnamefunctie is het mogelijk om het programma rechtstreeks op een aangesloten USB-opslagmedium op te slaan. Net als bij een digitale harddiskrecorder kunnen opnames worden geprogrammeerd en kan het huidige programma worden gepauzeerd.

USER MANUAL (UM)
GEBRUIKERSHANDLEIDING: Een handleiding of manual is een technisch communicatiedocument bedoeld om hulp te bieden aan mensen die een bepaald systeem gebruiken en daarover meer informatie kunnen opzoeken.

V

VIDEO (RCA) OUTPUT
Video (RCA) UITGANG: Uitgang van FBAS-videosignalen via RCA-kabel.

 

VIDEO (RCA) INPUT
VIDEO (RCA) INGANG: Ingang voor FBAS-videosignalen via RCA-kabel. Geluid moet tegelijkertijd worden aangesloten via de audio (RCA) -ingangen.

 

VIRTUAL SURROUND SOUND

Gesimuleerd surround-geluid via de V-luidsprekers. Is geluid dat zich om de gebruiker/kijker heen bevindt. Het geluid komt, afhankelijk van het bronmateriaal, uit alle richtingen door speakers die in de ruimte van de gebruiker geplaatst zijn. Je wordt als luisteraar en kijker dus als het ware in het midden van een breed geluidsveld geplaatst en krijgt het gevoel midden in de actie te zitten.

 

W

WI-FI™ PROTECTED SETUP (WPS)
Netwerkapparaten maken automatisch een veilige verbinding via dit versleutelingssysteem. De apparaten zijn uitgerust met een fysieke knop (bijvoorbeeld op de internetrouter) of een menu-item (bijvoorbeeld op de TV).

WIRELESS LAN
DRAADLOZE LAN: Draadloos netwerk (Wi-Fi), waarmee apparaten zoals TV’s, computers en internetrouters met elkaar kunnen worden verbonden.

 

X

 

Y

YOUTUBE

YouTube™ is wereldwijd het grootste videoportaal op internet. Veel TV’s met netwerk capaciteiten bieden directe toegang tot YouTube.

 

Z

ZOOM MENU
Een overzicht met alle beschikbare zoomopties of mogelijkeheden. Elke zoommodus kan direct worden geselecteerd.

 

ZOOM MODES
4:3: Normale weergave van een TV-afbeelding die wordt uitgezonden in 4:3. Super Live: uittrekken van het 4: 3-beeld tot een totale breedte van een 16:9-scherm (bioscoopzoom): laat de bovenste en onderste zwarte balken op het display weg/verklein voor breedbeeldfilms. Breedbeeld: niet-vervormde afbeeldingen (bijvoorbeeld van DVD) worden weergegeven met de juiste geometrie op een 16:9-Tv met 576 lijnen (maximaal aantal zichtbare lijnen en dus scherpte).