De geschiedenis van Lenco

Een stukje Zwitserse geschiedenis in Nederland –

Voor degenen die ons nog niet kennen: Lenco is een handelsmerk van trendy consumentenelektronica. Lenco startte ooit als een kleinschalig maar ambitieus elektronicabedrijf in Zwitserland. Vandaag is Lenco wereldwijd toonaangevend op het gebied van audio gerelateerde producten. Sinds eind jaren ‘90 mogen we met trots zeggen dat het hoofdkantoor van Lenco in ons eigen kikkerlandje is gevestigd.

Het prille begin

Lenco werd na de roerige Tweede Wereldoorlog opgericht door het Zwitserse echtpaar Fritz en Marie Laeng. En inderdaad, de naam Lenco kwam voort uit deze achternaam. Het echtpaar begon een eigen elektronicawinkel, die uitgroeide tot een fabriek waarin hetgeen zij verkochten in hun winkel ook door hun eigen bedrijf werd geproduceerd. Lenco klinkt natuurlijk ook wat internationaler dan Laeng, want dat was wel de ambitie van rasechte ondernemers Fritz en Marie. Degelijke, betaalbare producten die doen wat ze moeten doen, zoals een tikkende Zwitserse klok.

De ‘60’s

In 1960 produceerde Lenco zijn eerste kwaliteitsplatenspelers, een productcategorie waar we tot op de dag van vandaag nog bekend om staan. Eind jaren ‘60 kreeg Lenco veel internationaal aanzien door het fabriceren van de iconische L75-platenspeler, een degelijke 4 kilo wegende draaitafel die een legendarische toonarm had. Er werd wel eens gezegd dat je zelfs een volwassen persoon rondjes kon laten draaien op dit apparaat. We hebben dat nooit geprobeerd...

De ‘70’s

In de jaren ’70, was Lenco echt on a roll, want dit bedrijf had maar liefst 1.300 mensen werkzaam op 3 verschillende locaties, een enorme prestatie voor die tijd; zeker voor elektronicaproducten, die destijds nog niet zo gangbaar waren als dat ze nu zijn. Daarnaast exporteerde Lenco vanuit de fabriek in Zwitserland naar maar liefst 80 landen.

De ‘90’s tot nu

Vanaf eind jaren ’90 is Lenco in handen van Nederlanders, en werd uiteindelijk de hoofdzetel gevestigd in het Zuid-Limburgse Nuth. Vanaf dat moment heeft Lenco zich naast haar platespelers ook beziggehouden met het produceren en (online) verkopen van elektronicaproducten die hip, trendy en erg “now” zijn, waaronder internetradio’s, DAB+ radio’s, Dvd-spelers, speakers ed.

Modern bedrijf, moderne producten

Op dit moment verkoopt Lenco zowel retroproducten als smartchoice-producten in fysieke winkels en verschillende, internationale webshops, waaronder die van onszelf. Na meer dan 75 jaar weet Lenco zich steeds opnieuw uit te vinden en hierbij ook nog eens een prima prijs-kwaliteit te behouden. Voor velen is Lenco een onderdeel geworden van hun leven, van de platenspelers van toen tot de draadloze bluetooth-apparaten van nu. Kortom, beleef de mooiste nostalgische en nieuwe momenten met Lenco!

Plaats de eerste reactie

Alle reacties worden eerst goedgekeurd voordat ze gepubliceerd worden